interessante weetjes

Nekpijn vermijden?

 

Nek- en schouderpijn zijn niet noodzakelijk het gevolg van een zware inspanning. Ze kunnen plotseling ontstaan of erg langzaam in je lichaam sluipen. Heel vaak gaat het om onschuldige nekklachten, waarvan de oorzaak niet altijd duidelijk is. Misschien nam je plots een verkeerde houding aan, kamp je met stress, lag je ’s nachts in een vreemde kronkel of tilde je net iets te zwaar.

Wist je dat ook je hoofdkussen een belangrijke rol speelt? 

Een hoofdkussen moet je nek ondersteunen

Als je last hebt van nekpijn, kan je vast duizend-en-een mogelijke oorzaken bedenken. Maar dat het ook wel eens aan je kussen kan liggen, was wellicht nog niet bij je opgekomen. Bedenk eens hoe lang je al op je kussen slaapt. Is dat langer dan vijf jaar? Of erger nog, langer dan tien jaar? Je kussen heeft na al die tijd heel wat van zijn ondersteunende eigenschappen verloren. Daarnaast is het ook onhygiënisch om zo lang op hetzelfde kussen te slapen. Je verliest namelijk ongeveer een halve liter vocht per nacht en je kussen is een paradijs voor de huisstofmijt.

Wil je zonder nek- of schouderpijn ontwaken, dan heb je een goed hoofdkussen nodig. Eentje dat je hoofd, bovenste rug- en nekwervels optimaal ondersteunt. De holte tussen je hoofd, hals en schouder moet perfect opgevuld zijn, zodat je wervelkolom een comfortabele, gezonde en natuurlijke houding aanneemt.

Welk hoofdkussen kiezen voor een comfortabele nachtrust

Er zijn verschillende types hoofdkussens op de markt. Welk kussen uiteindelijk perfect is voor jou, is grotendeels een persoonlijke kwestie, maar ook je slaaphouding is een belangrijke factor. Zo kiezen buik- en rugslapers vaker een lager en zachter kussen. Terwijl een zijslaper juist de voorkeur geeft aan een iets hoger en steviger kussen. En dan zijn er nog de vullingen, maar welk is nu het beste?

  • Donskussen

Een dons kussen is gevuld met natuurlijke materialen, dons en/of veren. Zowel bij warme als koude temperaturen voelt het bijzonder aangenaam. Het fijne aan een donskussen is dat je het naar wens kan vormen. Dat maakt het ligcomfort bijzonder knus. Alsof je op een wolkje slaapt. Houd je van dons, maar ben je gevoelig voor nekpijn? Kies dan voor een donskussens met compartimenten. Daardoor blijft het dons mooi op zijn plaats. Ook donskussens met opstaande randen ondersteunen je nek.

 

  • Synthetisch kussen

Hoofdkussens met een synthetische vulling zijn geschikt voor de meeste slapers. Ze zijn budgetvriendelijk en de dikte ervan kan je zelf aanpassen door vulling toe te voegen of weg te halen. Bovendien zijn ze antiallergisch en kan je ze gemakkelijk wassen. Net als dons kan je ze naar wens vormen. Om een gezonde houding van je nek te garanderen, let je best op de kwaliteit van de vulling. Zo kan het gevuld worden met hoogwaardige Comforel®-bolletjes. Die hebben een buitengewone veerkracht, wat een goede ondersteuning garandeert.

 

  • Viscokussen

Visco-elastische kussen of traagschuimkussens vormen zich naar je hoofd en nek en werken drukverlagend. Deze hoofdkussens hebben een vaste vorm en zijn ook bij chronische nekpijn of blessures, zoals een whiplash, zeker aan te raden. Het materiaal dwingt je om in een bepaalde houding te blijven liggen, waardoor dat het herstel van de nekwervels ten goede komt.

 

  • Latexkussen

Een latexkussen biedt een constante, actieve ondersteuning aan je hoofd, bovenste rug- en nekwervels en houdt ze in een natuurlijke balans. Het is veerkrachtig, vormvast en altijd luchtig. Bovendien is latex vrij flexibel, waardoor je nek in elke houding goed ondersteund wordt.

 

  • Neksteunkussens of orthopedische kussens: werken ze echt? 

Neksteunkussens. Deze orthopedische kussens zijn bijzonder ergonomisch. Hun specifieke vorm geeft extra ondersteuning aan je bovenste rug- en nekwervels, waardoor je hoofd ’s nachts maximaal ontspant. Sommige exemplaren – zoals het Premium Deluxe® nekkussen – beschikken over een uitneembare nekfoam en zijn in zones om je hoofd en nek in elke slaaphouding goed te ondersteunen. Of nekkussens ook echt effect hebben? Studies wezen uit van wel. Ergonomische kussens doen de pijn significant afnemen en verbeteren het slaapcomfort.

 

Sta ook even stil bij je matras en bedbodem

Heb je een prima hoofdkussen gevonden? Dat garandeert nog niet dat je wakker wordt zonder nekklachten. Dat is een goed begin, maar geeft niet noodzakelijk garantie op een goede nachtrust. Pas als je hoofdkussen, matras en bedbodem goed samenwerken, haal je maximaal voordeel uit je slaap. Beschouw je hoofdkussen, matras en bedbodem als één slaapsysteem. Samen moeten ze je hele lichaam perfect ondersteunen. O ja, en vergeet je matrashoes niet. Die verlengt niet alleen de levensduur van je kussen, maar bevordert ook je slaapklimaat.

De zoektocht naar een comfortabel kussen is niet altijd even gemakkelijk. Je goed laten adviseren is de boodschap. Kom langs bij INEXTIRIO op een van onze roadshow.

INEXTIRIO

by OceanOne bvba

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Pinterest Clean

We Accept

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

© 2019 by Just Say Yes bvba - www.jsy.be